Det Økologiske Spisemærke – størst hvor kunderne er stamgæster

kologisk spisemrkejpg

Oprindelig posted 8. sept. 2016

Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en andel af dine råvarer, som er økologiske. Mærket er nu udbredt til over 1.800 spisesteder. Det er størst de steder, hvor kunderne kommer dagligt - kantiner og institutioner - men endnu ikke så stort i restaurationsbranchen. 


I mandags startede en kampagne for Det Økologiske Spisemærke. God ide, lad os se nærmere på det.

Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret mærke for spisesteder. Mærket viser, hvor stor en del økologiske råvarer, du bruger: Guld = mindst 90 %, sølv = mindst 60 %, bronze= mindst 30 %.

Størst succes på kantiner og institutioner

Der findes allerede mange spisesteder med Det Økologiske Spisemærke. Faktisk hele 1.800! Fordelingen af kan ses på figuren herunder. Halvdelen er skoler og børneinstitutioner. Kantiner, sygehuse og plejehjem udgør næsten en tredjedel. Under hver 10. er caféer, restauranter og catering.

Det er ikke altså ikke et mærke kunderne kan bruge til at gå i byen efter, men det viser graden af økologi for de steder, hvor den daglige mad indtages. Altså hvor kunderne er stamgæster.

Rent geografisk er stederne er pænt fordelt rundt i Danmark.

Sdan fordeler 1800 spisestederjpg

Mærkede spisesteder Sådan fordeler de 1.800 spisesteder sig. Langt hovedparten er steder hvor kunderne kommer dagligt. Peg på de kulørte skiver for at se procenterne (opgjort 7/9-2016)

Du vælger selv

Cirka halvdelen af de mærkede steder har bronze, resten fordeler sig ligeligt på 1/6 guld og 1/3 sølv. Der er nu alligevel stor forskel på fx en børnehave som kun serverer mælk og frugt og en kantine på en stor virksomhed med et meget større udbud af mad, så et bronzemærke kan godt have krævet en vis indsats.

Som spisested vælger du selv niveauet og om procenten skal udregnes i kroner eller i kilo. Hvis du bruger økologi til de dyre råvarer, som fx kød, så vælg at regne i kroner. Hvis det især er de billige og tunge råvarer, som fx mælk og kartofter, som er økologiske, så vælg at regne efter vægt.

Leverandørerne gør det nemt

Der er mange økologiske varer på markedet. I Danmark er det snart længe siden, at leverandørerne af fødevarer begyndte at tage oplysningen om økologi med på deres faktura. Det betyder, at du nemt kan overvåge procenten af økologi.

Det er faktisk ikke en selvfølge. I resten af Norden har leverandørerne været meget tilbageholdende med at indføre dette. Det har skadet brugen af økologi i spisesteder og butikker.

Der er noget tiltalende ved at mærket har tre trin. Så kan flere være med og måske gradvist kravle op ad medaljeskamlen. Det er også sandsynligt, at spisesteder med et stort udbud og mange serveringer, kan have sværere ved at nå en høj procent.

Gratis for dig

Det er gratis for dig, som virksomhed, at få mærket. Meget smart og praktisk er det Fødevarekontrollen, der er den kontrollerende myndighed. Praktisk, fordi de alligevel skal kontrollere om spisestedernes hygiejne er i orden.

Læs mere:
Det Økologiske Spisemærke (officiel hjemmeside, Miljø- og Fødevareministeriet)
Spisesteder med Det Økologiske Spisemærke